O czym chcesz poczytać na blogach?

Amoniak

La Cucina. Ruda w kuchni

rudyniejestzly
Link Dodaj komentarz »
Amoniaczki, jako pierwsze wypieki na Święta

Może nie są one całkiem tradycyjnymi Wielkanocnymi ciastkami, ale w tym roku na moim rodzinnym stole jednak zagoszczą;) zrobiłam je sporo wcześniej żeby były lepsze, bardziej kruche.  Przepis mam od babci- jednak to ona w starym piecu robiła najlepsze.

 

 

1/2 szklanki mleka

1/2 szklanki śmietany kwaśnej

4 żółtka

4 łyżeczki amoniaku

cukier waniliowy

2 szklanki cukru

około 1 kg mąki

3/4 kostki margaryny

łyżeczka smalcu

białko

szczypta soli

 

 

Żółtka wbić do garnka, osolić dodać amoniak, cukier waniliowy, i cukier- ubić to razem, wlać mleko i 2 łyżeczki mąki- ubić i pozostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę. Wlać do niej wyrośnięte ciasto i dobrze wyrobić a pod koniec dodać rozpuszczoną margarynę i łyżeczkę smalcu. Wyrobić ciasto "wolniejsze" niż na pierogi. Smarować białkiem i posypywać makiem lub cukrem.

 

Piec na środkowej wysokości piekarnika, w temp..

blog janina1939 - to mój blog: moje myśli, moje słowa, moje życie - mój świat...

Nie mam zdolnosci kulinarnych, a do tej pory nie wykazywałam równiez chęci, oczywiście w domu trzeba pomagać wiec pomagałam, ale to było tylko takie pomaganie. a mi sie zachciało ciasteczek, no wiec cóż - w końcu nie było to takie trudne: wszystkie składniki wrzucić, ugnieść ciasto, rozwałkować, powycinać serduszka i upiec - żadna filozofia, a jakie smaczne, bo włąsne :) aż zamieszczę przepis z którego skorzystałam, sama jestem z siebie dumna!

Składniki:
50 dkg mąki,
10 dkg margaryny,
10 dkg cukru pudru,
cukier waniliowy,
2 jajka
pół szklanki mleka,
5 dkg amoniaku,
5 dkg cukru kryształu grubego.

Wykonanie:
Mąkę przesiać z amoniakiem na stolnicę, posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem pudrem ,dodać jajko, cukier waniliowy i tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Wałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać foremkami. Ciastka układać na posmarowanej blasze, smarować białkiem, posypać grubym cukrem kryształem. Piec na jasnozłoty kolor w temp. 180-200 stopni Celsjusza.

Komentarzy: 0

Przepisy

(0)
Tagi:
  • ciasto
  • Jesienny torcik
Kategoria:
  • Ciasta
Autor(ka):
luki93scc
Czas publikacji:
niedziela, 16 października 2011 14:03

Opcje

  • Przejdź do wpisu „Jesienny torcik”
  • Dodaj komentarz do wpisu „Jesienny torcik”
  • Fale

    Składniki


    2 kostki Margaryny


    Ciasto:

    1 szklanka cukru

    5 jajek

    2 łyżki kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    1 łyżeczka amoniaku

    2 łyżki mleka

    6 łyżek oleju

    1 kg jabłek

  • nasza walka z autyzmem - Onet.pl Blog

    Nam powiedzą.
    kropelka (01:48)
    nie ma jeszcze komentarzy

    24 kwietnia 2009
    Czekamy na zmiany
    W dalszym ciągu nie widzę zmian na lepsze:( może jest delikatna poprawa ale nie jest to jakieś strasznie widoczne moim zdaniem. Dziś byliśmy na zajęciach z Weroniki Karolek był w zasadzie grzeczny co mu się nie często zdarza . Wieczorem obcinałam mu włosy była dzika afera jak zobaczył golarkę no i nawet jak ją schowałam to i tak płakał-mój błąd niestety. Chyba lepiej jak będzie obcinany tylko nożyczkami:)
    Nos ma jakby zatkany albo alergia albo katar nam się szykuje wszystko jest możliwe.

    Po wczorajszym enterolu z buzi dziś już nie śmierdziało amoniakiem co za ulga ale dalej mnie to niepokoi dziś też dostał enterol.